Bu Blogda Ara

28 Ocak 2014 Salı

Captain Phillips - #Oscars


Bugun bahsedeceğim Oscar adayı film Captain Phillips. Hatırlarsınız 2009 yılında Somali açıklarında kaçırılan Maers Alabama isimli yük gemisinin gerçek hikayesi anlatılıyor filmde. Konu çok sıradan gelse de aslında olay ABD için büyük bir önem arz ediyordu.

Film hakkında bir şeyler okurken gördüm ki Maerks Alamaba, 1815 yılından beri korsanlar tarafından ele geçirilen ilk ABD bayraklı gemi. Bu bilgi bile filmi hikaye anlamında ilginç kılıyor bence.

Biraz filmden bahsedelim. Somalili korsanların gemiyi ele geçirmesiyle başlayan film Kaptan Philips'in kurtarma botu ile kaçırılmasına kadar ilerliyor ve bundan sonra ABD ordusunun korsanlara karşı uyguladığı psikolojik ve askeri güç savaşını izliyoruz.

Tom Hanks'in oyunculuğu için bir şey yazmak tahmin edeceğiniz gibi gereksiz olur ama Somali'li korsanları oynayan aktörler gerçekten çok başarılı. Filmi izlerken bunlar gerçekten korsan olabilir mi diye düşünebilirsiniz :)

Filmde ABD'nin fazla abartıldığına dair bir kaç yorum okudum ama olaya bir de şu açıdan bakmak lazım. Daha önce de belirttiğim gibi Maerks Alabama 1815 yılından 2009'a kadar kaçırılan ilk gemi. Haliyle ABD ordusunun bütün olanaklarını seferber etmesi şaşırtıcı olmamalı. Bu da bence filmde bir abartıya neden olmuyor. Yani oluyorsa da haketmişler... 

Filmin framanı ile yazının sonuna gelelim... 

Görüşmek üzere...


Sevgiler,
Serhat Öz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder