Bu Blogda Ara

4 Aralık 2013 Çarşamba

Sosyal Medya Haber Ajansı



Sosyal medya araçlarının hiç biri kurulurken en güvenilir haber kaynağı olabileceğini tahmin etmiyordur. Geldiğimiz noktada çok yanıldıklarını görebiliriz. 


Bir çoğumuz artık akşamları ana haber izlemek yerine gün içinde bağımsız ve tarafsız habercilerden parça parça haberleri alıp tüketiyoruz. Bu haber almadaki tüketim alışkanlığının değişmesi hem insanların zaman yönetimi konusunda yaşadığı sıkıntı hem sosyal medyanın dinamikleri hem de ana akım medya'nın artık takip edilemez tavırları nedeniyle gerçekleşti.

Statista'nın yaptığı araştırmada sosyal medya kullanıcıların takip ettikleri sosyal medya araçlarından haber alma oranlarını açıkladı. 11 farklı büyük sosyal ağın kullanıcıların haberleri alma oranları şöyle:




Araştıramaya göre reddit ve twitter kullanıcılarının yarısından fazlasının haberleri bu sosyal ağlar üzerinden aldığını görüyoruz.

Facebook kullanıcılarının da neredeyse yarısı haber kaynağı olarak yine Facebook'u kullanmaktadır.

2013 yılında %400'den fazla büyüme yaşayan Vine'ın ise haber alma kaynağı olarak sadece %9 kullanısı tarafından kullanılması benim düşündüğümden düşük bir oran.

Haber alma alışkanlıklarımızın dijital mecralar üzerine kayması şaşırtıcı bir sonuç değil. İlerleyen yıllarda bu oranlar artarak devam edeceklerdir diye düşünüyorum.

Bu büyüme ivmesi devam ederse belki (!) ana akım medya da kendi kendine bir çeki düzen verme eğilimi içine girer...

Sevgiler,

Serhat Öz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder