Yeni Medya Okulu'nda kelimelerin az fotoğrafların çok olduğu bir haftayı geride bıraktık. Geçtiğimiz haftalara oranla ne yazacağım konusunda gerçekten endişe duyuyorum çünkü belirttiğim gibi daha çok görseller ve nasıl çekim yapılacağı üzerine bilgilerle dolu bir haftaydı.
Tabii bir yerden başlamak gerek... İlk olarak Türkiye'de Mobil Fotoğrafçılık konusunda en önde gelen isimlerinden biri olan Engin Güneysu ile haftaya başladık. Mobil fotoğrafçılığın tarihçesinden, kameranın cep telefonuna entegrasyonuna kadar bir çok teorik bilgi aldık.
Hemen ardından mobil fotoğrafçılık ile uğraşan dünyaca ünlü fotoğraf sanatçılarının eserlerini ve doğru mobil fotoğraf örnekleri üzerinde uzun uzun konuşma fırsatı yakaldık.
Yukarıda iPhone ile çekilmiş ve Time dergisine kapak olmuş bir fotoğraf görüyorsunuz. Bu fotoğraftan yola çıkarak, mobil fotoğrafçıların büyük çoğunluğunun iPhone kullandığından ve iPhone'un kendisine ait fotoğraf programının bile çok başarılı olduğuna dair bilgiler iletti Engin Güneysü.
Sokak fotoğrafçılığında önemli bir yeri olan Lomografi'den ve 10 altın kuralı üzerinde konuşup Lomografi'nin en önemli temsilcilerinden Koci Hernandes'in çalışma biçimi hakkında harika bir video izledik.
Bahsettiğim videosu aşağıda izleyebilisiniz.
Sonrasında Engin Güneysü ile sınıftan çıkarak biraz da olsa sahaya indik diyebilirim :) Bilgi Üniversitesi içerisinde ufak bir fotoğraf çekimi gerçekleştirdik. Küçük bir kız çocuğunun bilgisayarla olan ilişkisi sanırım daha güzel anlatılamazdı.
Workshop'tan bir kare, Cem Aydoğdu'nun objektifinden:
Son olarak akıllı telefonlarımızada ve tabletlerimizde bulunması gerek mobil fotoğrafçılık uygulamalarının ne olduğunu not ederek eğitimin ilk bölümünü tamamladık.
Uygulamarın listesi de şöyle:
- Hipstamatic (Oggle) - Tonlama aracı
- ProCamera - Fotoğraf ve Video aracı
- Snapseed - Editleme
- PhotoMarkr - Kopyalamaya Karşı Koruma
- VSCOCAM
Eğitim ilk bölümünün ardın Gezi Olayları'nda Ankara'da Ustream üzerinden yaptığı yayınlarla dikkat çeken Özer Erdoğan ile eğitimimiz devam etti.
Çevrimiçi yayıncılığın aslında ne kadar kolay olduğunu sadece bir mobil cihaz ve basit bir uygulama ile saatlerce yayın yapılabileceğini belirtti.
Gezi olaylarında nasıl organize olduklarını, ekip olarak çalışmanın faydalarını ve teknik konularda nelere dikkat etmemiz gerektiğini detaylı bir şekilde anlattı.
Yazının başında da belirttiğim gibi sözle anlatacak şeyin az olduğu daha doğrusu anlatmanın güç olduğu bir haftayı geride bıraktık. Yazıda bahsettiğim programları kurcalayarak eminim daha fazla fikir sahibi olacaksınız.
Önümüzdeki hafta Yasin Kesen ile Data Analizi üzerine konuşuyor olacağız.
Görüşmek üzere...
Sevgiler,
Serhat Öz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder