Bu Blogda Ara

31 Aralık 2013 Salı

#YeniMedyaOkulu 6 - Çevrimiçi Kriz Zamanları



Yeni Medya Okulu'nda bu hafta Alternatif Bilişim Derneği'nden Ali Rıza Keleş ile Çevrimiçi Kriz Zamanlarını konuştuk.

İlk olarak çevrimiçi kriz nedir? Nelere kriz denilebilir kavramları üzerinde durduk. Bunların içinde ilk olarak sosyal ağların daha da genişleterek internetin tamamen kesilmesini konuştuk. 

Daha önce Mısır'da bunun yapıldığını ve şu anda Hüsnü Mübarek'in yargılandığı davalardan birininin bu olduğu üzerinde örnekler verdik.

Erişim engellerinden sonra ikinci üzerinde durduğumuz konu dijital gözlem. Yeni Medya Okulu katılımcılarının hepsi internette gözlendiklerini ve bu durumdan rahatsız olduklarını ilettiler. Sanırım içimizde kimse internette %100 güvendeyim istediğim fikri beyan edebilirim gözetlenmiyorum diyemez. 

Bu durumun berbatlığının yanı sıra bu dijital gözlem ve sansürün toplum tarafından artık kanıksanması ve kabullenmesinin çok daha tehlikeli olduğunu konuştuk.

Ortada oldukça fazla baskı ve sansür varken toplumun büyük çoğunluğu bunu biliyorken malesef ses çıkarmıyorlar.

Ali Riza Keleş, özellikle IOS ve Linux gibi özgür yazılımları kullanmanın bir çok tehtit için önemli bir koruma sağladığını Windows gibi işletim sistemlerinin tehtitlere oldukça açık işletim sistemleri olduğunu iletti.

Peki bu gözetim sadece devlet tarafından mı yapılıyor? Tabii ki hayır. Çıkar grupları, özel şirketler, kurumlara yakın kişiler herkes bu gözetim işinin içinde malesef. 

Ders sırasında verilen örnekler gerçekten durumu çok daha ürkütücü hale getirdi.

Dersin ilk yarısındaki teorik ve senaryolardan (tabi bir çoğu olası) sonra işin teknik kısmına geçtik.

Nasıl IP numaramızı değiştirebiliriz. Ağlar içinde nasıl kendimize tüneller kazarız. Nasıl gözetimlerden kaçarız bunları detaylı bir şekilde Ali Rıza Keleş'ten dinledik. Gerçekten inanılmaz araçlar var ve bir çoğunun kullanımı çok kolay.




“Bilgiyi şifrelemek, şifresini çözmekten daha kolaydır.“ — Julian Assange


Yukarıdaki sözden yola çıkarak dersin son bölümüne geçtik. Şifre ile paralanın farkından başlayarak dijital ortamdaki yazışmalarımızı nasıl birer kriptoya dönüştürebiliriz bunun üzerinde konuştuk.

Alternatif Bilişim Derneği'nin yakında duyuracağı fakan şu anda yayında olan Kem Gözlere Şiş adlı sitesinden hem anlık yazışmalarımız, hem e-postalarımız gibi tüm yazışmalarımızı nasıl şifreleyeceğimizi öğrendik.



Önümüzedeki hafta Nihan Güneri ve Başak Purut İle Bilişim Hukuku'nu konuşacağız.

Görüşmek üzere...

Sevgiler,

Serhat Öz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder