Bu Blogda Ara

2 Aralık 2013 Pazartesi

#YeniMedyaOkulu 2 - Vatandaş Gazeteciliği I


Yeni Medya Okulu'nda 2 haftayı da bitirdik. İkinci hafta ile birlikte rahatlıkla söyleyebilirim ki program her geçen ders günü biraz daha ısınacak gibi duruyor.

Gelelim 2. haftanın notlarına:

İlk hafta kısaca üzerinde durduğumuz 140journos projesi oluşumunu bu sefer çok daha detaylı bir şekilde öğrenme fırsatı bulduk. 140journos'un isminin nasıl ortaya çıktığından, ekibin yaptıkları şeyin Vatandaş Haberciliği olduğunu anlamalarının hikayesine kadar bir çok şey konuşuldu. Hepsi çok ilginç ve ilhan verici hikayelerdi gerçekten. 

Türkiye'nin internet kullanıcısının nicelik olarak fazlalığının aslında vatandaş haberciliği için hem tüketim hem de üretim tarafında ne kadar büyük bir potansiyele sahip olduğu hakkında konuştuk.

Twitter'ın haber alma alışkanlıklarını değiştirmesi ve artık insanların oturum uzun dakikalarca haber izlemek yerine gün içinde parça parça haberleri tüketmek istediklerinden ve internetin haber tütekicisi üzerinde yarattığı tüketim alışkanları değişimi hakkında bilgiler aldık.

Ana akım medyanın içinde bulunduğu durum, 'kutsallık' kısvesi arkasına saklanıp habercilikten kopmaları, tarafsızlarını kaybetmeleri üzerinde uzun uzun konuştuk ki bu konuda herkes dertliydi ve söyleyecek sözleri vardı. 

Ana akım medya ile Vatandaş Gazeteciliğini karşılaştırdık:


Vatandaş haberciliği üzerine yapılan en büyük eleştilerden biri dezenformasyon olması. Bunları gidermek için neler yapıldığı, haberlerin aslında doğrulama olmadan, kaynak ve kanıt olmadan yayınlanmadığı üzerine bilgiler aktarıldı. Doğrulama ve kanıtlama için kullanılan araçlar ve uygulamalar hakkında bilgi alırken 140journos'un haberlerinde bu araçları nasıl kullandığına dair örnekler, videolar ve ses kayıtları dinledik.

Bu haftanın konuğu Serdar Akinan'dı.

VAGUS.TV projesini, nasıl kurulduğunu şu anda nasıl işlediğini ve yaşadığı zorluklar üzerinde bir çok bilgi aktardı. Medya'da uzun yıllar gördüğü olayları açık yüreklilikle anlatım medya'nın nasıl bir yozlaşma içinde olduğu bir kez daha göstermiş oldu. Medyanın ne halde olduğu kendileri zaten belli ediyorlar fakat Serdar Akinan'dan duyduklarımdan sonra artık bu oluşuma medya demek bile ne kadar doğru gerçekten kendi kendime soruyorum.

Serdar Akinan'ın anlattıklarından sonra ilk hafta ödevlerin inceleyerek devam ettik. Erkan Saka hoca Storify 'da hikaye oluştururken dikkat edilmesi konulara çok daha detaylı bir şekilde değindi.

140journos ekibi de yaptığımız haberler üzerinde detaylı incelemelerde bulunarak hem eksiklerimizi hem de bunlar dışında gelecekte oluşturulacak haberlerde nelere dikkat etmemiz gerekitiği konusunda bilgiler aktardı. Özellikle eğitimin bu bölümü benim açımdan son derece verimli geçti. 

Önümüzdeki hafta Vatandaş Gazeteciliği bölümünün 2. kısmında Doğrulama Araçları üzerinde detaylı bir şekilde eğitim görüyor olacağız. Burcu Baykurt Skype üzerinden eğitime bağlacak, 3. haftayı da merakla bekliyorum.

Notları yine SOZyal'de bulabilirsiniz...

Bu haftadan kalan bir hatıra ile yazının sonuna geliyorum...

Görüşmek üzere...



Sevgiler,

Serhat Öz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder