Bu Blogda Ara

30 Aralık 2013 Pazartesi

HFR 3D ile Saniyede 48 Kare


Aralık ayında Hobbit'in ikinci filmi Smaug'un Çorak Toprakları gösterime girdiğinde SOZyal'de  IMAX: Filmin İçinde Olmak başlıklı yazım aradan geçen yaklaşık 1 yıla rağmen tekrar okunmaya başladı. IMAX, Türkiye için hala çok yeni bir teknoloji ve yazıyı yazdığımdan itibaren yeni açılan IMAX salonu sayısı malesef 1 adet.



IMAX bizim için hala yeniliğini koruyorken Hobbit ile birlikte daha dikkat çeken bir 3 Boyutlu film gösterimi türü daha dikkatinizi çekmiştir. İsmi HFR 3D yani High Frame Rate (Yüksek Kare Hızı). Peki nedir bu HFR 3D, IMAX ile farkı nedir, benzerlikleri nedir?

Günümüzde izlediğimiz filmlerin büyük bir bölümü 24 fps yani saniyede 24 kare olarak çekiliyor. HFR 3D 'de ise bu saniyede 48 kareye yani iki katına çıkıyor. Bu RealD 3D ve xpand 3D 'lere oranlar çok daha net ve derin bir 3D deneyimi sunuyor. 

IMAX ile karşılaştırıldığında benim görüşüm hala geride olduğu yönünde. Henüz izlemediğim için net olarak söylemem doğru olmaz fakat 24 pfs olmasına rağmen IMAX'in dev ekranı ve görüntü netliği IMAX'i HFR 3D'nin bir adım önüne geçiriyor. Tabii en iyisi ülkemizde malesef henüz olmayan 48 fps gösterebilen IMAX sinema salonları.

HFR 3D'nin bir başka avantajı da IMAX'e oranla çok daha fazla salona sahip olması. Yine de imkanınız varsa IMAX'i tecrübe etmenizi öneririm.

HFR 3D olarak da Hobbit'i izleyip aralarında farkları yine buradan paylaşıyor olacağım.

Sevgiler,

Serhat Öz 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder