Bu Blogda Ara

22 Ekim 2013 Salı

Apple Special Event ardından

Açıkcası bu yazıyı hazırlayıp hazırlamama konusunda kararsızdım. Zira bu blog aslen "Yeni Medya" deneyimi üzerine kurulu bir blog. Ancak teknolojiye yön veren Apple gibi bir firmanın; yeni ürün, güncelleme ve haberlerini duyurduğu Apple Special Event adlı lansmanına kayıtsız kalamadık.

Bu akşam saat 20:00'de başlayan Apple Special Event adlı lansman yaklaşık bir saat yirmibeş dakika sürdü. Tim Cook'un açılış konuşması ile başlayan lansmanda birçok gelişme, yeni ürün v.b. tanıtıldı. Demolarla desteklendi. Şimdi sizlere çok derine inmeden -zira bunu yapacak sihirlielma.com gibi başarılı siteler var- tanıtımda dikkatimizi çeken, hoşumuza giden noktalardan bahsedeceğiz.


  1. Tim Cook'un açılış konuşması yine firmanın yenilikçi ve insanların kullanım kolaylığını ve sattıkları ürünleri "sevmesini" sağlayacak vizyonlarından vazgeçmediklerini gösterdi. Bu açıdan bence güzel bir girişti.
  2. Geçtiğimiz birkaç hafta önce çıkan IOS 7'nin %64 oranında IOS kullanan cihazlara kurulduğunu öğrendik. Bu bana biraz düşük geldi, daha önceki IOS güncellemeleri için böyle bir rakam var mı bilemiyorum ama özellikle IOS 7'nin yeni görünüşü bazı muhafazakar kullanıcıları bu güncellemeden uzak tutmuşa benziyor. Ancak eninde sonunda IOS 7'nin tüm IOS cihazlarda standart olacağı da bir gerçek.
  3. Bir süredir tanıttığı ve artık her an çıkması beklenen OS X Mavericks'in tanıtımı da yapıldı. Özellikle enerji tüketimi ve performans konusunda oldukça iddialı olan Mavericks'in -daha önceki OS X kullanım tecrübeme göre söylüyorum- bence vaatlerini yerine getireceğini düşünebiliriz. 
  4. Tabii gittikçe düşen OS X ücretinin artık OS X Mavericks ile tamamen ücretsiz olacak olması da gecenin güzel bir süprizi idi. Genelde 10 dolar civarı olacağı düşünülen yeni sürün rakibi Windows 8 Pro'nun 199 dolarlık fiyatı karşısında artık bedava olması ile kuşkusuz büyük bir sükse yapacaktır. Ayrıca yeni sürüm Lion sürümünün üstüne direkt olarak kurulabilecek. Aradaki sürümleri kurmaya gerek kalmayacak. Yeni OS X'in bugün itibari ile indirilip kurulabileceği söylense de iMac'imden baktığımda henüz AppStore'a düşmediğini gördüm. 
  5. Gecenin bence diğer yıldızı da bir süre önce silindirik tasarımı ile beni benden alan yeni Mac Pro idi. Workstation sınıfının lider cihazlarından olan Mac Pro yeni tasarım ve performans özellikleri ile gerçekten insanın aklını çeliyor. Bir ev kullanıcısı olarak hiç ihtiyacımız olmayacak bir güç ile gelecek olan cihaz bence hem tasarım hem de hız olarak çok tatmin edici olacak. 3.7 GHz Quad Core Intel XEON işlemcili, 12 GB 1866 MHz DDR3 RAM kapasiteli, Dual FirePro D3000 ve 256 GB SSD'li konfigürasyon fiyatı 2999$ olarak belirlenmiş. Aralık'ta piyasada olacak.
  6. Yenilen iLife ve iWork yazılım paketleri de gerçekten çok başarılı olmuş. Özellikle IOS 7'ye olan entegrasyonları ve yeni gelen özellikleri çok güzel. Örnek vermek gerekirse iWork'e gelen collobration yani ortak çalışma özelliği iCloud üzerinden aynı dökümanı "PC" kullanıyor olsa bile bir arkadaşınız ile sorunsuz olarak "aynı anda" kullanmanızı ve güncellemenizi sağlamayı vaad ediyor. Bir diğer örnek'de Garage Band adlı müzik yazılımına gelen Drummer özelliği. 30'dan fazla baterist içerisinden şarkınız için altyapı oluşturmak amacı ile birini seçip kullanabiliyor ve size eşlik etmesini sağlayabiliyorsunuz. Kelimelerle anlatması zor, eminin şu sıra Youtube'a videoları düşmüştür, izlemenizi tavsiye ederim. Bu uygulamalar da artık yeni satın alınan Mac ve IOS cihazlarda ücretsiz olarak edinilebilecek.
  7. Son olarak iPad tarafına bakalım. Yeni iPad Air tanıtıldı. Neredeyse iPad Mini ile aynı incelikte (7.5mm, iPad Mini 7.2 ), daha performanslı ve hafif olan bu model bence şu an 170 Milyon olan iPad satışlarını daha da tırmandıracak. 16 GB WiFi fiyatı 499 dolar olarak açıklandı. Diğer iPad güncellemesi de Mini cephesinde gerçekleşti. iPad Mini artık A7 işlemci ve Retina Display sahibi. 5 Megapiksellik iSight kamera da ekstra bir özellik olarak görülebilir. Yeni iPad Mini 16 GB Wifi modeli 399 dolar, eski retina display olmayan model ise 299 $ olarak açıklandı. Böylece 16 GB Wifi serisinde 299 dolar - 499 dolar aralığında bir fiyata (tabii ki Amerika'da :) ) iPad sahibi olabiliyor olacaksınız.
Uzun lafın kısası ben de hayal kırıklığı yaratan bir önceki iPhone lansmanından sonra bu lansmanın içeriğini ve getirilerini daha tatmin edici bulduğumu söyleyebilirim. Daha fazla detay isterseniz SOZyal olarak www.sihirlielma.com u takip etmenizi tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder