Bu Blogda Ara

19 Ekim 2013 Cumartesi

2013 Twitter Türkiye Profili

Bu yazı ilk olarak 27/09/2013 tarihinde imcyeditepe.blogspot.com sayfasında yayımlanmıştır.

Bloglar en revaçta olduğu dönemlerde bile bir çoğumuza bir blog sahibi olmak ve o blogta belli bir düzende yazmak zor geliyordu. 2006 yılında Twitter'ın kurulması ile bu sorun ortadan kalktı. Artık daha kısa yazmak isteyenler ya da uzun bir blog yazısı olmayacak konularda bir şeyler karalamak isteyen Twitter'ı kullanıyorlar.
140 karakterlik bu mikro-blog 2006 yılından günümüze kadar çığ gibi büyürek artık bir fenomen haline gelmiştir. Ünlülerin de yoğun kullanımıyla birlikte Twitter kısa sürede büyük popülarite kazanmıştır.

Ülkemizde de Twitter kullanımı hızla artmakta, özellikle 2012 - 2013 geçişinde en büyük üye artışını yaşamaktadır. 2013 yılında tüm dünyada Twitter üyesi sayısı %55 artmışken, ülkemizde de bu rakam %33,3 gibi büyük bir rakama ulaşmıştır.

Türkiye'nin önemli sosyal medya takibi servislerinden biri olan Moniteria'nın 2013 Twitter Türkiye profile araştırmasından yola çıkarak Türkiyeli Twitter kullanıcılarının profilini ve Twitter kullanım alışkanlıklarını incelemeye çalışacağım.


  • Türkiye'de Twitter Kullanıcı Sayısı: Yazımda daha once de belirttiğim gibi Twitter Türkiye'de % 33.3’lük üye artışına sahip oldu. Böylece Türkiye'de twitter kullanıcısı 9.6 milyona ulaştı. Bu oran 2012 yılında 7.2 milyondu. Bu artışta akla ilk gelen etken Türkiye'de hızla yükselen akıllı telefon ve tablet satışlarının Twitter kullanımına etkisidir. Mobil cihazlarda akıllı telefonların daha fazla pazar payına sahip olmaya başlamasıyla mobil web oranında 2012 yılında % 59 olan mobil web oranı 2013’te % 61’e yükseldi.
  • Türk Twitter kullanıcısı % 370 daha fazla tweetliyor: Türkiye'deki Twitter kullanıcıları günde toplam 8 milyon tweet atıyor. 2012 yılında günlük toplam tweet sayısı 1.7 milyondu. 2013’te günlük toplam tweet sayısı % 370 artış göstererek 8 milyona yükseldi. Görüldüğü gibi Twitter'ın Türkiye'deki "anlaşılmama" algısı kırılmış gibi gözüküyor. Çevremizde çok gördüğümüz ve Facebook ile sürekli karşılaştırılan Twitter kendini Türkiye'de daha çok Kabul ettirmiş gibi gözüküyor.
  • Türk Twitter kullanıcıları ne paylaşıyorlar: 2013’te Twitter’da linkli içerikler arasında en fazla resim/ fotoğraf paylaşıldı. Fotoğrafı sırasıyla video, lokasyon ve haber paylaşımları izledi. Fotoğraf, Twitter üzerinde en fazla paylaşılan içerik türlerinden biri. Twitter ve 2. olarak 2012 sonlarında API’sini ayırma kararı alan Instagram en fazla resim/fotoğraf paylaşımı yapılan platformlar olarak görülüyor. Twitpic ise listenin 3. sırasında.












Twitter üzerinden video paylaşımları incelendiğinde, sürpriz olmayan bir birincilikle karşılaşıyoruz. Youtube açık ara liderken, twitcam 2. Video paylaşım alanı olarak listede yer alıyor.













  • Twitter kullanıcılarının haber paylaşımı: Twitter üzerinden haber link paylaşımları incelendiğinde, en fazla Hurriyet.com.tr linklerinin paylaşıldığı görülüyor. Hurriyet’i sırasıyla Radikal ve Ntvmsnbc takip ediyor.
  • Hashtag Kullanımı: Sadece markaların ve gündem maddelerinin değil, neredeyse her kullanıcının kendisine ait birden fazla hashtagi varmış gibi görünmesine rağmen, tweetlerdeki hashtag oranı sadece % 7 olarak belirlendi.

    Tweetlerin % 60’ı yorum alırken, % 20’si ise RT ediliyor.



  • Android mi? IOS mu? : Twitter kullanımında 2012 yılına oranla blackberry ve iphone pay kaybederken, android atağa geçerek geçen yıl % 14 olan oranını % 27’ye çıkardı. Mobil web %14’ten %17’ye çıkarken ipad % 3’lük oranla sıralamaya girdi.
  • En çok kimler takip ediliyor? : Twitter’ı düzenli kullanmamasına rağmen en fazla takipçi sahibi olan Cem Yılmaz, yine zirvede. Cem Yılmaz’ı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün resmi hesabı ve Demet Akalın takip ediyor. Yazıyı yazdığım sırada Cem Yılmaz'ın 4.868.590, Abdullah Gül'ün 3.721.278, Demet Akalın'ın ise 3.125.307 takipçisi bulunuyordu.
Haziran ayında gezi olayları sırasında attığı bir kaç twiti  şu anda silmiş olan Cem Yılmaz'ın 0 (sıfır) twit ile bu kadar kişi tarafından takip edilmesi gerçekten çok şaşırtıcı. Sanırım 5 Milyona yakın insan Cem Yılmaz'ın tuşlarından çıkacak yazıyı beklediğini söylemek yanlış olmayacak.

Dijital yaşamın en önemli elemenlerinden olan Twitter'ın Türkiyedeki durumunu analiz etmeye çalıştım. Hem kendi kullanımımız hem de çevremizdekilerin Twitter alışkanlıklarıyla karşılaştırma yapabilmemiz için faydalı olacağını düşünüyorum.

Okuduğunuz için teşekkürler...

Sevgiler,

Serhat Öz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder