Bu Blogda Ara

18 Ekim 2013 Cuma

IMAX: Filmin İçinde Olmak


Bu yazı ilk olarak 11/03/2013 tarihinde imcyeditepe.blogspot.com sayfasında yayımlanmıştır.

Sinemaseverlerin hayatına önce 3 boyutlu filmler girdi. Sinema teknolojisi nerelere geldi diye düşünürken, daha 3 boyutlu filmlere doymamışken şimdi de Image Maximum, yani IMAX teknolojisi ile gövde gösterisi yapmaya devam ediyor sinema endüstrisi.




Peki nedir bu IMAX?

IMAX yüksek boyutta ve netlikte görüntü kapasitesine sahip olan bir sistemdir. Normal bir film karesi 35 mm formatındayken, IMAX'de bu 70 mm'dir. Hem 2 hem de 3 boyutlu olarak filmin akabildiği bu teknolojide 7 katlı bir bina yüksekliğinde ve bir basketbol sahası büyüklüğünde bir perde kullanılır. Yani bu da bize geleneksel sineme perdelerinden %110 daha büyük bir perdenin kullanıldığı gösteriyor.


IMAX perdesine yansıtılan görüntüler; çevresel görüş alanının da dışına taşarak perdenin ortadan kalktığı hissini yaratır. Bu etki, IMAX perdesinin boyutları, şekli ve konumu nedeniyle, sadece IMAX’e özeldir. Sinema salonunda oturulan nokta ve perdenin dört köşesi arasında oluşan alan “Görüntü Piramidi”dir. IMAX salonlarında görüntü piramidinin daha büyük olması, 3 boyutlu görüntüleri gerçek boyutlarında ve daha yakından hissetmene olanak tanır. Görüntüler adeta perdeden çıkıp kucağına kadar gelir ve geleneksel perdelerde gösterilen klasik sistemlerden çok daha etkili bir 3D deneyimi sağlar. 




IMAX' in izleyicilere sunduğu yenilikler sadece görüntü ile sınırlı değil. "Digital Surround" ses sistemi de IMAX'in önemli bileşenlerinden bir tanesi.
Perdeden taşan görüntülerin gerçekçiliği ile bütünleşen bu yeni ses sistemi IMAX salonlarının özel akustik dizaynı ile seyircileri adeta sarmalar.

Türkiye'de henüz sadece 2 salonda IMAX deneyimi yaşabiliyoruz.
Bunların da biri İstanbul'da biri de Ankara'da bulunuyor.

Ülkemizdeki IMAX sistemi malesef dünyadaki 48pfs (saniyede 48 kare) ile çekilmiş filmleri göstermeye müsait değil.

Örneğin, son dönemde gösterime girmiş olan J.R.R. Tolkien'in ölümsüz eseri Hobbit' ten uyarlanan "The Hobbit: An Unexpected Journey" filmi, yönetmen Peter Jackson tarafından büyük bir heyecanla 48pfs olarak çekilmesine rağmen ülkemizde 24pfs IMAX olarak gösterilmiştir.

IMAX deneyimi sunulabilecek salonların arttırılması yönünde çalışmaların sürdüğü konuşuluyor. Eminim çok kısa sürede ülkemizde bu salonların sayısı ve kalitesi de artacaktır.

Sevgiler,

Serhat ÖZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder