Bu Blogda Ara

26 Ekim 2013 Cumartesi

Yurttaş Gazeteciliği

Yurttaş Gazeteciliği kavramını bugunlerde sıkça duyduğunuza eminim. Türkiye'de özellikle 2013 yazının başları Yurttaş Gazeteciliği anlamında yükselme devri niteliğindeydi. Dünya'da Occupy ve Arap Baharı gibi kitlesel hareketlerinde ana akım medyanın uyguladığı sansür ve tekelci yaklaşım bu bağımsız ve özgürlükçü gazetecilik hareketini daha da hızlandırdı.

 

Dünya'nın hiç bir ülkesinde özgür ve bağımsız olmayı başaramayan medyaya karşı, özgür haberciliği ve bağımsızlığı savunan Yurttaş Gazeteciliğinin yükselişi hiç birimiz için sürpriz olmamalı.
 


Mobil teknolojilerinin hızlı yükselişi ve gönüllülerin beklenenden fazla katılımı ile bir kısım için Yurttaş Gazeteciliği, ana akım medyanın yerini almış durumda. Özellikle "Gezi Olayları" sırasında Twitter'ın haberleşmedeki büyük katkısı, Vine'da yayınlanan görüntüler, ana akım medyada gösterilmeyen, sansüre uğrayan bir çok şeyi görmemizi sağladı.
 
Gönüllü bir hareket olması sebebiyle ana akım medya mensuplarının belki de gitmeye bile cesaret edemediği noktalarda Yurttaş Gazetecilerini görebilirsiniz. Özellikle foto-muhabirliği anlamında ders niteliğinde haberler imza attıklarını gözlemlemek oldukça kolay.


 
Ana akım medyada yaptıkları haberleri yayınlanmayan, sansüre uğrayan medya mensuplarının da "anonim" olarak Yurttaş Gazetecilerine destek olduğunu, haber desteği sağladıklarını biliyoruz. Burada ayrı bir parantez açarak belirtmek gerek, ana akım medyada çalışmaktan rahatsızlık duyan, kendisini özgür hissetmeyen bir çok ismin de istifa ederek kendi haberlerini internet tabanlı kendi yayın organları üzerinden gerçekleştirdiğini biliyoruz.
 
 
 

Yurttaş gazeteciliğinin en fazla eleştiri aldığı konu haberlerin doğrulanaması. Sosyal Medya'da yazılan "her şeyin" kurgu olduğunu savunan gruplar, gönüllü gazetecilik yapmaya çalışan bu gönüllüleri yalan haber yapmakla suçluyor ve yıpratmaya çalışıyor. Fakat durum hiç de böyle değil. Gönüllü olarak gazetecilik yapan bu gruplar, haberin bire bir olarak içinde oldukları için çektiği fotoğraflar, kısa videolar ve yaptıkları canlı yayınlar ile 'yalan haber' suçlamasını kolayca çürütebiliyorlar. Kendilerinin bulunmadı fakat kendilerini ulaştılan haberleri kesin olarak doğrulamadıktan sonra yayınlamıyorlar. Olağan üstü durumlarda büyük bilgi akışı olan zamanlarda bile yaptıkları yanlış bilgilendirmeden korkusuzca geri dönüp özür dilemekten hiç kaçınmıyorlar.

Dünya'da ve Türkiye'de etkisi giderek artan Yurttaş Haberciliği, halk arasında büyük sempati duyularak büyümeye devam ediyor. Siz de bağımsız haber istiyorsanız bu grupları takip etmelisiniz.


Teşekkürler,

Serhat ÖZ


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder