Bu Blogda Ara

16 Ekim 2013 Çarşamba

IOS7: İlk İzlenimler

Bu yazı ilk olarak 20/09/2013 tarihinde imcyeditepe.blogspot.com sayfasında yayımlanmıştır.
Apple kullanıcılarının merakla bekledikleri IOS7 geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Tamamen değişen arayüzüyle büyük merak uyandıran IOS7 ile ilgili yenilikleri ve yorumlarımını paylaşmaya çalışacağım.
Apple’ın yeni işletim sistemi iPhone 4 ve üstü, beşinci nesil iPod touch, iPad 2 ve üstü Apple cihazlar tarafından destekleniyor. IOS7 'yi aynı IOS6'da olduğu gibi hem Wi-Fi hem de iTunes üzerinden kurabilirsiniz.
Kurulum işleminin bitimin ardından yepyeni bir arayüz sunuyor Apple bizlere. Yeni, minimalist ikonlar çoğunluk Apple kullanıcıları tarafından beğenilmiş olsa da bu harika akıllı telefonu çocuk oyuncağına çevirdiğini düşünenler de hiç az değil.
Şimdi neler değişmiş bir göz atalım;
1. Ana Ekran
Yenilenen renk şeması ve fontlarıyla IOS7 farklılığını hemen ortaya koyuyor

2. Sık Kullanılanlar
Android'de bulunan ve Apple kullanıcıları tarafından da çok beğenilen bir özellik IOS7 ile Apple kullanıcılarının da hayatlarına giriyor. Hem kilitli ekranda, hem ana ekranda hem de herhangi bir uygulama açıkken ekranı en alttan yukarıya doğru çektiğiniz Sık Kullanılanlar ekranı karşınıza çıkıyor.

Bu ekranda ilk dikkat çeken, daha once uygulama aracılığı ile kullanabildiğimiz el feneri özelliğin IOS7'nin kendine ait bir uygulaması olarak karşımıza çıkması.
Bunun yanısıra, Ekran Parlaklığı, Uçuş Modu, Wi-Fi, Alarm, Düşey Yöne Kilitleme ve Rahatsız Etme gibi sıkça kullandığımız özellikle bir ekranda toplanmış oluyor.
3. Çalışan Uygulamalar Arası Geçiş
IOS7 ile birlikte gelen ve benim de kişisel olarak çok beğendiğim bir diğer özellik de açık uygulamalar arası geçiş ve açık uygulamayı kapatmak.
Fotoğrafta da görüldüğü gibi, uygulamaların sadece ikonları değil sayfaların önizleme ekranı da görülmekte. Bu yeni kullanım, uygulamalar arası geçişi çok daha kolay hale getirmiş. Aynı şekilde çalışan programları kapatmak da çok kolay tek yapılması gereken önizleme sayfasını yukarı doğru kaydırmak.

4. Uygulama Klasörleri
IOS6'da bir klasöre sadece 12 uygulama koyabiliyorduk. IOS7'de ise bu durum biraz değişmiş. Artık bir satıra sadece 3 uygulama yerleştirerek bir sayfada 9 uygulama görüyoruz fakat bu klasör içindeki uygulama sayısını azaltmıyor. IOS7'de artık klasörler içinde sayfalar mevcut. Buraya istediğimiz sayıda uygulama uygulama koyabiliyoruz.

5. Spotlight Araması
IOS6'da Ana Ekranı sağa kaydırarak ulaştığımız Spotlight Araması, artık hem ana ekranda hem de uygulamalar ekranınında herhangi bir noktadan aşağıda çektiğimiz ekranın üzerinde çıkıyor.

6. Fotoğraf
IOS7'de fotoğraf uygulaması da bir önceki sürüme göre gelişim göstermiş. Fotoğraf ve Video modları arası geçiş küçük bir buton yerine ekranın tamamından değiştirilebiliyor.
Ayrıca, fotoğraf çekiş hızı bir önceki sürüme oranla hızlanmış gibi gözüküyor.
6. Kilitli Ekran
Kilitli ekran açılışı da IOS7 ile artık daha kolay. IOS6'da sadece ekranın altındaki bardan kilitli ekranı açabiliyorken, artık ekranın herhangi bir yerinden sağa kaydırdığınızda kilitli ekran açılıyor.

  
Teşekkürler.

Serhat Öz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder